Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ ΛΑΛΙΣΑΙ ΤΡΙΣ...


Δεν πέρασαν δυο τρεις μέρες απο τότε που γράψαμε για τα εργασιακά κεκτημένα και τη θέση της εργοδοσίας για την επαναδιατύπωση των εργατικών δικαιωμάτων εξ υπαρχής, και δεχτήκαμε τη νέα κεραμίδα απο τον κ. Κ. Μίχαλο , πρόεδρο του ΕΒΕΑ! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο πρόεδρος των εμποροβιοτεχνών έθεσε θέμα μείωσης της εβδομαδιαίας απασχόλησης με ανάλογη μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων προκειμένου να μην γίνουν απολύσεις ! Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αυτό θα γίνει ΜΟΝΟΝ με τη συναίνεση των εργαζόμενων, που επι της ουσίας θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ μείωσης αποδοχών ή απόλυσης! Επικαλέστηκε ακόμα ότι το ίδιο έχουν πράξει μεγάλες επιχειρήσεις της Γαλλίας , της Γερμανίας , η VOLVO στη Σουηδία κλπ. Ηλίου φαεινότερον, ο κύριος Πρόεδρος ενδιαφέρεται μην χαθούν θέσεις εργασίας και μείνουν χωρίς εισόδημα οι εργαζόμενοι! Γιατί απο εδώ κι΄ύστερα αρχίζουν τα δύσκολα! Ποιοί θα πληρώνουν φόρους , αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν εισόδημα; Αλλά ας σοβαρευτούμε, γιατί το θέμα είναι πραγματικά ζόρικο. Απ΄ότι αντιλαμβάνομαι , οι πάσης φύσεως ηγεσίες ολιτικές ,εργοδοτικές , συνδικαλιστικές εργατικές κλπ , πετάνε χαρταετό και δεν έχουν καταλάβει ή προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν το βάθος και τη διάρκεια της ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ κρίσης! Ούτε και τον τρόπο εξόδου απ΄αυτήν , που κατα τη γνώμη πολλών σχετικών με το θέμα, δέν είναι άλλος απο την τόνωση της Ζήτησης μέσω Δημόσιων Επενδύσεων!
Αλλά ας επανέλθουμε στην πρόταση του κυρίου προέδρου κι ας πούμε μερικά πράγματα επι του θέματος. Η αναφορά του κυρίου προέδρου στις Γαλλογερμανικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς των, ήταν τουλάχιστον ατυχής! Πρώτα γιατί σαφέστατα οι εργαζόμενοι στις χώρες του παραδείγματος του Μίχαλου , απολαμβάνουν αμοιβών που οι Έλληνες συνάδελφοί τους μόνο ως ενύπνιο βλέπουν και ύστερα, το πραγματικό κόστος διαβίωσης στη χώρα μας, ίσως τα δυό τρία τελευταία χρόνια, είναι τουλάχιστον ίσο αν όχι μεγαλύτερο των χωρών αυτών! Μπορεί να φανταστεί ο κυρ πρόεδρος ποιός θα αγοράζει ότι παράγουν ή εμπορεύονται τα μέλη του επιμελητηρίου του; Δίνουν που δίνουν ημερομίσθια πείνας σήμερα και η αγορά καρκινοβατεί απο πλευράς ζήτησης , πόσο μάλλον να μειωθεί και η σημερινή αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων! Και επειδή ο κυρ πρόεδρος τα ξέρει καλά αυτά τα θέματα , ας μηδενίσει το εργατικό κόστος σε όποιο κλάδο επιχειρηματικό θέλει (έτσι, χάριν παιδιάς), κι ας συγκρίνει το κόστος που θα προκύψει , επαναλαμβάνω - με μηδενικό κόστος εργασίας , με τις διεθνείς τιμές του κλάδου ή της επιχείρησης που διάλεξε...Θα διαπιστώσει ότι και με μηδενισμένο εργατικό κόστος, η Ελληνική επιχείρηση ή κλάδος είναι ΑΚΡΙΒΏΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΏΝ! Μάλλον πρέπει να ψαχτεί σε άλλους τομείς ο κυρ πρόεδρος για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις κι όχι στη συμβολή του εργατικού κόστους στο συνολικό κόστος.Γιατί έτσι δυναμιτίζει απλώς , μαζί μ΄όλα τ΄άλλα και τα μπατζάκια του...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως, λέω τώρα, να πάψουμε να δουλεύουμε, να πάψουμε να τρώμε( θα λυθεί έτσι και το πρόβλημα της παχυσαρκίας), να πάψουμε να ντυνόμαστε, να ταξιδεύμε, να έχουμε ανάγκες γενικώς; Έτσι θα ικανοποιήσουμε σε υπερθετικό βαθμό τις προτάσεις του κυρίου Μίχαλου. Θα οδεύσουμε προς το γκρεμό όλοι μαζί κυβερνώντες και κυβερνώμενοι!!!!! οπότε θα λυθούν όλα τα προβλήματα αυτόματα!!!!!